XIII Congrés Europeu de la Muntanya

Dissenyant el futur de les economies de muntanya

Del 15 al 18 d'octubre de 2024
Puigcerdà, la Cerdanya

Economies de muntanya

Organitzat per Euromontana, la Generalitat de Catalunya i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), aquest congrés es basarà en la visió 2050 per a les zones de muntanya que es va articular durant l’anterior Congrés Europeu de la Muntanya, celebrat a Calàbria l’any 2022, i se centrarà a estudiar com fer que les economies de muntanya siguin més sostenibles, resilients i pròsperes.

Les economies de muntanya es basen en sectors que són el motor d’aquestes zones, proporcionen ocupació a les comunitats locals i serveis ecosistèmics essencials per a la societat en general, i sovint s’integren en identitats i valors territorials.

Alhora, però, s’enfronten a una sèrie de reptes econòmics, socials i ambientals, agreujats per les limitacions geogràfiques característiques d’aquestes zones. El XIII Congrés Europeu de la Muntanya serà una oportunitat per explorar i identificar solucions i camins per superar alguns d’aquests reptes.

A través de sessions plenàries, taules rodones amb experts i tallers participatius, el congrés abordarà els temes següents:

  • Com seran les economies de muntanya del futur?
  • Com donar més valor als productes agrícoles i reintroduir el sector secundari a les zones de muntanya?
  • Com augmentar la resiliència de les economies de muntanya mitjançant la diversificació?
  • Quins models econòmics cal potenciar en un context de transicions ambientals i climàtiques?
  • Com atraure i retenir treballadors?
  • Com aprofitar els vincles entre les zones rurals i les urbanes per construir economies de muntanya pròsperes i resilients?

Sobre els Congressos Europeus de la Muntanya

Els Congressos Europeus de la Muntanya són uns grans esdeveniments per a les parts interessades en la muntanya a Europa. Euromontana, juntament amb una de les entitats membres, n’organitza un cada dos anys, sempre en una regió europea de muntanya diferent. Aquests esdeveniments solen atraure centenars d’experts i parts interessades de diferents sectors de tot Europa, inclosos representants de la Comissió Europea, ministeris, empreses locals, universitats i agències de desenvolupament.

Edicions anteriors

Sobre el lloc

Un congrés al bell mig dels Pirineus catalans

L’edició de 2024 tindrà lloc a Puigcerdà, a la comarca de la Cerdanya. Puigcerdà es troba al cor dels Pirineus, a una altitud d’aproximadament 1.200 metres, i fa frontera amb França.

Informació pràctica

Organitzadors

Euromontana
Generalitat de Catalunya
CREAF

Col·laboradors

NEMOR
Rural Pact
Ajuntament de Puigcerdà

Per a qualsevol informació, contacteu amb info@euromontana.org